Hot News
În Congresul SUA se vorbește despre trimiterea de trupe americane în Ucraina
13/12
Antonov: Vizita lui Zelenski în SUA a fost goală
13/12

MAE rus: Decolarea avioanelor F-16 ale Ucrainei de la bazele NATO echivalează cu participarea la conflict

Avioanele de vânătoare F-16, în timpul exercițiilor NATO din Polonia/ Foto: AFP

Moscova va estima posibila utilizare a avioanelor de vânătoare F-16 de la bazele aeriene din Polonia, România și Slovacia ca participare la conflictul din Ucraina, a declarat șeful delegației Rusiei la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, Konstantin Gavrilov, în cadrul celei de-a 1065-a sesiuni plenare a Forumului OSCE pentru cooperare în domeniul securității, relatează RIA Novosti.

„Avertizăm cu tărie că folosirea acestor avioane de vânătoare de pe teritoriile state membre NATO indicate va fi privită de Moscova drept participarea lor la conflictul din Ucraina şi va forţa Rusia să ia măsuri de răspuns”, a adăugat el.

Potrivit diplomatului, au început să apară păreri cum că, în condiții de distrugere considerabilă a aerodromurilor din republica postsovietică, avioanele F-16 predate Ucrainei ar putea decola de la bazele aeriene din Polonia, România și Slovacia.

Gavrilov a subliniat că „SUA și sateliții lor” continuă să creeze pericole la adresa securității la frontierele vestice ale Rusiei.

Potrivit diplomatului, caracterul agresiv al politicii Occidentului a încetat să mai fie ascuns în spatele formulărilor despre orientarea exclusiv defensivă a doctrinelor militare.

„În directivele doctrinale naționale și de coaliție ale statelor NATO sunt înscrise pretenții asupra dominației globale și regionale, planficate să fie obținută cu utilizarea forței militare”, a explicat Gavrilov.

Dintre țările occidentale doar Țările de Jos și Danemarca au fost, deocamdată, de acord să trimită Ucrainei avioane F-16. Amsterdam intenționează să expedieze primele avioane de luptă în 2024.

După cum a scris, anterior, cotidianul Washington Post, citând un oficial american căruia nu i-a dezvăluit numele, trimiterea de avioane F-16 nu va asigura Kievului superioritatea aeriană dorită, deoarece mijloacele rusești de apărare aeriană sunt foarte eficiente.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Normal că Rusia este întreptățită să considere utilizarea avioanelor F-16 de la bazele aeriene din Polonia, România și Slovacia o amenințare și o implicare directă a lor în conflictul din Ucraina. Astfel că Rusia va fi forțată să ia măsurile care se cuvin. De ce să fie condamnată pentru deciziile pe care va trebui să le ia? Pentru că se va apăra? Este obligată să se apere. Problema este a noastră, deoarece căutăm necazul intenționat. Țara noastră este băgată într-un conflict care nu ne privește și din care vom ieși tare șifonați. România a semnat în 2022 un contract de achiziție a 32 de avioane F-16 din Norvegia, care vor fi livrate până în 2025. Valoarea contractului este de 388 milioane de euro. Primele 3 avioane au aterizat în 29 noiembrie 2023 la Baza 86 Aeriană de la Borcea. Anterior, România cumpărase din Portugalia 17 avioane F-16, care au fost modernizate cu ajutorul SUA. Acestea se află deja în dotarea MAPN. Mai mult, MAPN a solicitat achiziționarea și a 32 de avioane F-35 de generația a cincea, în valoare de 6,5 miliarde de dolari. Parlamentul României a aprobat această achiziție. După întoarcerea lui Ciolacu din SUA, s-a anunțat că vom cumpăra de la americani 263 de rachete Javelin FGM-148F și 26 de unități de lansare. Ciolacu n-a venit cu mâna goală din America, i-au pus în cârcă niște rachete. Cum România are armată doar pe hârtie, se înțelege că toate acestea, inclusiv avioanele, vor fi folosite de militarii americani și de cei din NATO. Instructajul și bazele de lansare vor fi de la noi. Convenabil pentru SUA și NATO, nu? Au răsărit bazele militare americane la noi ca ciupercile! Facem achiziții de miliarde, iar spitalele n-au medicamente ca să trateze bolnavii! Sentința noastră este semnată. Trădătorii de la noi ne-au vândut cu totul. Rusia va trebui să acționeze așa cum va considera că e bine pentru ea. Cine s-o condamne? Poate doar idioții spălați pe creier și cu privirea fixată spre Washington.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875121