Hot News
Lavrov: Rusia este pregătită pentru orice evoluție a evenimentelor în relațiile cu Statele Unite
30/12
Mass-media ucrainene sau Ministerul Apărării al Rusiei: Cine spune adevărul despre atacurile masive asupra Ucrainei?
30/12

Peskov: Rusia a analizat din timp posibilele măsuri de răspuns la confiscarea activelor de către Occident

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov/ Foto: TASS

Federația Rusă a analizat din timp posibilele măsuri de răspuns la confiscarea de către Occident a activelor rusești. Moscova va face totul pornind de la interesele sale, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, comentând, la o conferință de presă, propunerea pe care SUA au făcut-o către Grupul celor Șapte (G7) de a confisca active rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari, scrie agenția TASS.

„Înțelegând imprevizibilitatea totală a contrapărților noastre și înclinarea lor spre încălcarea dreptului internațional și altor legi, inclusiv a propriilor lor acte normative, naționale, înțelegând înclinarea lor spre autodistrugere, și am în vedere distrugerea sistemului economic modern, subminarea încrederii în postulatele de bază ale sistemul economic mondial, și mă refer la principala monedă de rezervă, la principiul inviolabilității proprietății, noi, firește, am analizat din timp posibilele acțiuni de răspuns. Și totul se va face încât să corespundă cât se poate de bine intereselor noastre”, a spus reprezentantul Kremlinului.

Peskov a subliniat, totodată, că Moscova are o listă cu active occidentale pe care Federația Rusă le poate confisca ca răspuns, dar nu a precizat despre ce active este vorba. „Firește că există”, a subliniat el.

După cum a precizat reprezentantul Kremlinului, „teoria juridică” a Statelor Unite de confiscare a activelor rusești nu poate fi legală. „Nici o teorie nu poate fi legală, nu poate fi decât pseudo-legală și, cel mai important, va fi o lovitură semnificativă dată parametrilor de bază ai economiei internaționale. Acest lucru va submina economia internațională, va submina încrederea altor țări, și Statele Unite, ca pseudo-garant economic, și Uniunea Europeană”, a precizat el.

În același timp, a continuat Peskov, Occidentul a simțit deja efectul de bumerang al propriilor sancțiuni anti-ruse. „La vremea respectivă, când europenii și americanii s-au băgat în sancțiuni fără precedent împotriva noastră, nu s-au gândit deloc la efectul de bumerang. Acum este deja evident, iar acum nu numai că se gândesc, dar mulți se întreabă dacă au procedat corect. Astfel de acțiuni în planul volumului jafului activelor noastre vor avea consecințe și mai păguboase”, a rezumat secretarul de presă al liderului rus.

Despre propunerea SUA

Zilele trecute, Financial Times a anunțat, citând surse, că Statele Unite au propus țărilor G7 să analizeze posibile modalități de confiscare a activelor rusești înghețate în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari. Potrivit informațiilor primite, în decembrie, miniștrii de finanțe G7 și adjuncții acestora au discutat cum să elaboreze un mecanism de confiscare și să evite riscurile legate de acesta. Statele Unite, alături de Marea Britanie, Canada și Japonia, care le susțin, au propus o analiză suplimentară a problemei pentru a pregăti posibile opțiuni pentru reuniunea Grupului celor Șapte, programată pentru sfârșitul lunii februarie. Washingtonul a propus ca posibilitatea confiscării activelor să fie discutată în formatul a trei grupuri de lucru, care se vor ocupa de latura juridică a problemei, de metodele de aplicare a mecanismului și de reducerea riscurilor, precum și de studierea modalităților de direcționare a activelor confiscate în sprijinul Kievului.

Potrivit Financial Times, Germania, Italia și Franța au declarat că legalitatea confiscării activelor rusești trebuie studiată în detaliu înainte de luarea unei decizii. În plus, mai mulți miniștri europeni au subliniat că este necesar ca discuțiile să rămână strict secrete. Potrivit ziarului, țările occidentale explorează atât posibilitatea confiscării directe a bunurilor rusești înghețate, cât și a utilizării veniturilor din acestea.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Numai să încerce! Ei cred că Rusia doarme? Efectul pe care l-au avut în urma sancțiunilor li se va părea un mizilic pe lângă ceea ce vor îndura din cauza confiscării activelor Rusiei. În SUA și în toate țările occidentale nu se mai găsește un jurist sau un economist cu mintea limpede care să-i atenționeze de nebunia pe care vor s-o facă? Toți au creierele blocate, nimeni nu mai judecă? Evident că propunerea Statelor Unite este ilegală, dar ce le pasă lor dacă țările occidentale își vor săpa singure groapa? Cum poți lua în considerare propunerea SUA, care au la conducere un om lipsit de logică? Au adus hoția la rang de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875075