Hot News
Ce i-a cerut Zelenski noului comandant șef al armatei Ucrainei
09/02
Demisia lui Zalujnîi va deveni începutul carierei sale politice cu sprijinul SUA – opinie
09/02

Ce i-a spus Vladimir Putin lui Tucker Carlson în interviul acordat jurnalistului american

Foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a acordat un interviu fostului prezentator al televiziunii Fox News, Tucker Carlson (în imagine), în care a vorbit despre istoria Ucrainei, obiectivele Rusiei, despre Boris Elțin, Bill Clinton și NATO. Transcrierea în limba rusă a dialogului purtat de cei doi a fost publicată pe site-ul Kremlinului. Portalul rambler.ru a publicat un rezumat al interviului pe care îl propunem atenției cititorilor noștri.

„De unde a apărut Ucraina”

La începutul interviului, explicând ”de unde a apărut Ucraina”, Putin a descris contextul istoric. Potrivit spuselor sale, Kievul este parte din ținuturile rusești, dar polonezii au efectuat decenii la rând polonizarea populației locale, impunându-și limba și ideile. Pe atunci, cuvântul „ucrainean” desemna persoana care locuiește la periferia statului; nu exista „un grup etnic specific”.

Putin a menționat că, drept urmare, locuitorii acestor meleaguri și-au exprimat dorința de a se reunifica cu Moscova. Președintele Federației Ruse i-a înmânat lui Carlson un dosar cu copii ale scrisorilor lui Bogdan Hmelnitski (lider ucrainean, hatman – n.r.) în care cere Moscovei să ia aceste pământuri „sub mâna puternică a țarului Moscovei”.

În 1922, bolșevicii au creat Ucraina sovietică, care nu existase deloc înainte; a primit „un număr imens de pământuri care nu au avut niciodată vreo legătură cu ea, în primul rând regiunea Mării Negre”, a subliniat președintele rus.

Despre rolul lui Stalin în crearea Ucrainei

Oferind un fel de definiție a Ucrainei, Putin a spus că, „într-un anumit sens, este un stat artificial creat din voința lui Stalin”. Președintele a subliniat că, în baza rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit nu doar o parte din teritoriile poloneze (acum Ucraina de Vest), dar și o parte din pământurile maghiare și românești.

„A urmat 1991, dezintegrarea Uniunii Sovietice. Și „tot ce a primit Ucraina drept cadou de la Rusia, „de pe umărul stăpânului”, a luat cu ea”, a declarat Putin.

Despre Ianukovici și lovitura de stat

Putin a spus că, poate, Ianukovici „nu a fost cel mai bun președinte și politician”, dar nu a folosit, totuși, forțele armate în evenimentele 2013-2014 (Maidan – n.r.), iar „opoziția armată de la Kiev a efectuat lovitura de stat” cu sprijinul CIA.

Cum a început totul în Donbass

Noile autorități ucrainene au început războiul în Donbass în 2014, folosind aviația și artileria împotriva civililor, a declarat Putin. Toate acestea aveau loc „pe fundalul explorării militare a acestui teritoriu de către NATO și al deschiderii porților către Alianța”.

Despre motivele operațiunii militare speciale (SVO)

Putin a subliniat că conflictul dintre Rusia și Ucraina a fost provocat tocmai de lovitura de stat, de amenințările la adresa Crimeii și operațiunile militare din Donbass.

„Nu ne-am fi mișcat niciun deget dacă nu ar fi avut loc aceste evenimente sângeroase pe Maidan și după acesta”, a declarat el.

Președintele a menționat că refuzul Ucrainei de a pune în aplicare Acordurile de la Minsk a servit drept declanșator pentru decizia de a începe operațiunea specială.

Despre obiectivele operațiunii militare speciale

Putin a subliniat că Ucraina a început războiul în 2014, iar scopul Rusiei este să-l oprească. Unul dintre obiectivele operațiunii militare speciale este denazificarea, care încă nu a fost atinsă. Președintele a menționat că autoritățile ucrainene au „pus falși eroi care au colaborat cu Hitler în prim-planul identității lor”.

Despre Zelenski

Putin a spus că Zelenski „avea în orice caz libertatea de a negocia cu Rusia”. Negocierile cu Ucraina în aprilie 2022 au fost aproape finalizate, dar Kievul a aruncat toate înțelegerile după ce a primit indicațiile de la Washington. Iar în prezent, cum vom purta negocierile de pace dacă președintele Ucrainei a interzis acest lucru prin lege? Lasă-l să anuleze acest decret, noi nu am refuzat niciodată negocieri.

Putin a adăugat că tatăl lui Zelenski a luptat împotriva naziștilor în al Doilea Război Mondial.

„Am vorbit cu el despre asta odată. I-am spus: „Volodia, tu vezi ce faci? De ce astăzi îi susțineți pe neonaziștii din Ucraina, în condițiile în care tatăl tău a luptat împotriva fascismului? A fost soldat în prima linie.” Nu voi spune ce a răspuns, este un subiect separat și cred că ar fi incorect să spun”, a subliniat Putin.

Despre SUA, NATO și înșelăciune

Putin a declarat că Statele Unite au înșelat Rusia: i-au promis că nu va exista nicio extindere a NATO, dar până la urmă au avut loc cinci valuri de extindere.

„Am răbdat totul, tot încercând să-i convingem pe cei de la NATO: nu e nevoie, doar suntem de-ai voștri sau cum se spune la noi, tot burghezi suntem – avem o economie de piață, nu mai există puterea Partidului Comunist, haideți să ne înțelegem”, a subliniat președintele rus.

Despre Elțin și Clinton

Putin a reamintit cum primul președinte rus, Boris Elțin, a vizitat Statele Unite, unde a vorbit în Congres și „a rostit minunatele vorbe – ”God bless America” (din engleză: „Dumnezeu să binecuvânteze America”)”.

„El a spus totul, acestea au fost semnale: lasați-ne să intrăm”, a subliniat Putin.

Când au început evenimentele din Iugoslavia, Elțin „a ridicat tonul în apărarea sârbilor”, iar Statele Unite, încălcând Carta ONU, au început să bombardeze Belgradul. După cum a menționat Putin, „au început să arunce cu noroi în Elțin, susținând că este alcoolic, că nu înțelege nimic, că habar nu are de nimic”.

„Înțelegea totul foarte bine, vă asigur”, a subliniat președintele rus.

Putin a povestit că, mai târziu, când el însuși a devenit președinte, a avut o discuție la Kremlin cu liderul Statelor Unite, Bill Clinton, care era spre sfârșit de mandat. Putin l-a întrebat pe Clinton dacă este posibil ca Rusia să intre în NATO. Clinton a catologat ideea interesantă, dar după ce a discutat-o cu echipa sa, a declarat că nu este posibil acum.

Despre sistemul comun de apărare anti-rachetă

Putin a relatat că a propus odată Statelor Unite și Europei să fie creat un sistem comun de apărare antirachetă. Statele Unite au considerat această idee interesantă și, în cele din urmă, l-au informat pe Putin despre acordul lor, dar „cu unele excepții”.

„În cele din urmă, am fost trimiși la dracu-n praznic, cum se spune”, a subliniat președintele.

Despre relațiile cu Biden

Putin a relatat că ultima dată a vorbit ultima oară cu președintele american, Joe Biden, înainte de începerea operațiunii speciale.

„Atunci i-am spus: cred că faceți o greșeală de proporții istorice, susținând tot ce se întâmplă acolo în Ucraina, respingând Rusia”, a subliniat președintele Federației Ruse.

Putin a menționat că nu au mai stat de vorbă de atunci, dar „există anumite contacte”.

Rusia nu are de gând să-și trimită trupele în Polonia sau Letonia, a subliniat liderul rus. Autoritățile europene „umflă amenințarea rusă”; ar fi mai bine ca țările occidentale să ajungă la un acord cu Rusia. De altfel, este contrar bunului simț să fii atras într-un fel de război global. Și un război global va aduce întreaga umanitate în pragul distrugerii, a adugat Putin.

Despre Elon Musk și cipurile în creier

Putin a comentat știrile despre compania lui Musk, Neuralink, care a implantat cu succes un cip în creierul uman ce permite controlul computer cu puterea minții.

„Este imposibil să-i oprești pe Musk: va face în continuare tot ce consideră el că este necesar. <…> Trebuie, totuși, ajungem la o înțelegere cu el în privința modului în care acest proces să fie reglementat legal, supus unor reguli”, a subliniat Putin.

Cine a aruncat în aer gazoductele Nord Stream

Răspunzând la întrebarea lui Carlson, Putin a glumit că CIA „nu are alibi”. Președintele a subliniat că „în astfel de cazuri se spune: căutați pe cineva care este interesat”, dar în situația cu gazoductele Nord Stream, trebuie căutat și cel care este capabil să facă un asemenea lucru.


1 Comment

  1. Carmen spune:

    Foarte bine pregătit și bine informat, echilibrat și sincer, președintele Putin a răspuns la toate întrebările lui Carlson. Evident că l-a dominat și sper ca prin ceea ce Vladimir Putin a comunicat să limpezească mințile celor tulburi în gândire. Explicațiile au fost pentru toată lumea, indiferent de pregătire. Sper ca mulți dintre cei aburiți de propaganda anti-rusă și foarte înverșunați împotriva Rusiei să-și schimbe părerea în urma acestui interviu. Pentru cine dorește, atașez transcrierea în limba română a întregului interviu:
    https://inpolitics.ro/ziua-cind-putin-a-dat-explicatii_1860081292.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875061