Hot News
Cursuri de limbă rusă la București
24/02
Sondaj VȚIOM: Câți ruși susțin decizia de desfășurare a operațiunii militare speciale
25/02

Politolog: În felul său, Biden și-a exprimat admirația pentru Putin

Președintele rus, Vladimir Putin, la volanul camionului KamAZ/ Foto: squarenews.ru

Politologul Bașirov: Putin continuă să uimească în primul rând Occidentul.

Aflat la manșa avionului de asalt modernizat Tu-160M și la volanul unui camion KamAZ, rulând pe noua autostradă M-12 ”Vostok” care leaga Moscova de Kazan, Vladimir Putin a demonstrat încă o dată Occidentului forța Rusiei. Iar afirmațiile aspre făcute de președintele SUA la adresa liderului rus și comentariile ironice ale președinelui Rusiei nu fac decât să confirme influența lui Putin, a apreciat politologul Marat Bașirov pentru ziarul Vzgliad, comentând rezultatele vizitei de lucru a președintelui la Kazan.

„Președintele Putin continuă să uimească în primul rând Occidentul. Noi îl vedem în fiecare zi. Dar pentru publicul occidental, importante sunt imaginile. Toți înțeleg că bombardierul strategic Tu-160M este o mașină teribil de complexă din punct de vedere tehnic, care zboară la viteze și altitudini mari. Nu orice tânăr este în stare, după un astfel de zbor, să se așeze la volanul unui camion și să oprească la benzinărie. A fost o demonstrație a încrederii în forțele Rusiei, în primul rând pentru publicul occidental”, este de părere Marat Bașirov, politolog, profesor la Școala Superioară de Economie.

Expertul a atras atenția și asupra răspunsului formulat de Vladimir Putin la recentele afirmații grosolănești adresate lui de președintele american, Joe Biden. În opinia analistului, această corectitudine de care dă dovadă liderul rus se explică prin aceea că, de fapt, stăpânul de la Casa Albă lucrează, cu astfel de declarații, în avantajul liderului rus.

„Trebuie să cunoști limbajul și contextul politic americane. Ceea ce rostește Biden este bădărănism numai în percepția noastră, dar la ei, în SUA, este ceva normal. Din punctul meu de vedere, Biden și-a exprimat admirația pentru președintele Putin, dar în cultura noastră arată puțin diferit. Când americanii vor să învinuiască pe cineva, spun chestiuni standard despre „regimul sângeros” și „dictatură”. Lui Biden i-a plăcut că Putin l-a preferat pe el în calitate de peședinte al Statelor Unite. Dar liderul american nu poate să exprime o uriașă mulțumire pentru această susținere, dar să nu trimită un semnal de răspuns ar fi fost, incorect din partea lui”, crede Bașirov.

Dar principalele obiective ale vizitei șefului statului în Tatarstan au avut legătură cu dezvoltarea industriei și transporturilor Rusiei. Că este așa o demonstrează vizita președintelui la concernul auto KamAZ, spune politologul. „Această companie folosește activ tehnologii moderne, mergând inclusiv pe drumul dezvoltării unui camion fără pilot, adică se află în trendul industriei auto mondiale”, a explicat Bașirov.

Expertul a remarcat și atenția acordată de președinte construcției de autostrăzi. „Autostrada M-12 ”Vostok”, de la Moscova la Kazan, a fost deja construită. Ea va ajunge la Ekaterinburg (Uralii) și Tiumen (Siberia de Vest) și vor exista două ramificații spre sud și nord”, a amintit interlocutorul publicației Vzgliad. În același timp, Bașirov a subliniat și recunoștința specială exprimată de Putin constructorilor de drumuri și lucrătorilor din întreprinderile vizitate. „Președintele a acordat atenție problemelor sociale și protecției lucrătorilor. Este și acesta un aspect important, pentru că, potrivit Constituției, Rusia este un stat social”, a explicat politologul.

Putin a sosit miercuri în Tatarstan. Vizita la Kazan a început cu o oprire la uzina de avioane ”Gorbunov”. Președintelui i-a fost prezentat unul dintre noile ateliere, unde avioanele strategice purtătoare de rachete Tu-160M sunt modernizare. Aceste aeronave pot transporta arme nucleare și fac parte din triada nucleară a Rusiei.

Șeful statului a participat apoi la ceremonia de deschidere a „Jocurilor Viitorului”, care combină sportul tradițional cu tehnologia computerizată. La festivitate au participat și președinții Republicii Belarus, Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Uzbekistanului, Tadjikistanului și Republicii Srpska.

Joi, Putin a efectuat un zbor cu Tu-160M, după care a vizitat o zonă multifuncțională (MFZ) aflată pe un o porțiune a autostrăzii M-12 ”Vostok” lângă Kazan, ajungând acolo la volanul unui camion KamAZ. Deschiderea zonelor multifuncționale pe M-12 îmbunătățește calitatea serviciilor rutiere. În total, pe autostradă sunt planificate 32 de stații moderne multifuncționale (la fiecare al 50-lea kilometru), care sunt concepute pentru a oferi servicii complete șoferilor și recreerea acestora.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cuvintele folosite de Biden la adresa președintelui Putin au fost mitocănești, lipsite de bun simț și educație. Nimic nu mă poate convinge că acesta este un limbaj normal pentru un șef de stat la adresa altui șef de stat. Nu are nici o scuză! Dacă în SUA e ceva normal, să-l folosească atunci când se adresează americanilor. Eu n-am auzit ca în public președintele Putin să-l facă pe Biden ticălos, nebun sau folosind alte asemenea epitete. Dacă asta e cultura și civilizația în America, înseamnă că ajung în curând în Epoca de Piatră. Mă întreb dacă Biden ar fi avut curajul să spună asemenea cuvinte la adresa președintelui Xi Jinping sau Recep Erdogan. Biden a demonstrat că nu este decât un cowboy ramolit călare pe o mârțoagă, cu un limbaj folosit la o fermă de vite.
    Vizita președintelui Putin în Tatarstan, prezența lui la manșa bombardierului și la volanul unui camion, n-au făcut decât să înfierbânte mințile bolnave ale liderilor din Occident. Aceștia au văzut un președinte activ, sănătos și puternic, spre dezamăgirea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875109