Hot News
S-a cerut destituirea lui Macron pentru declarațiile despre Rusia
29/02
Putin: O ordine mondială durabilă este imposibilă fără o Rusie puternică
29/02

Deputații din Transnistria au cerut Rusiei să ia măsuri pentru protejarea regiunii

Foto: newsland.com

Este vorba despre ajutor economic și umanitar, nu militar, a precizat Moscova, relatează agenția Interfax.

Congresul deputaților de la toate nivelurile din nerecunoscuta Republică Moldovenească Nistreană (în imagine) a adoptat un mesaj adresat Consiliului Federației și Dumei de Stat ale Rusiei cu rugămintea de a adopta măsuri de protejare a Transnistriei în fața presiunilor exercitate de conducerea Republicii Moldova.

„Adoptăm mesajul adresat Consiliului Federației și Dumei de Stat ale Rusiei cu rugămintea de a pune în practică măsuri de protejare a Transnistriei în condiții de presiuni din partea Chișinăului, ținând cont de faptul că pe teritoriul regiunii locuiesc permanent peste 220.000 de cetățeni ai Rusiei și având în vedere experiența pozitivă a contingentului rus de menținere a păcii pe Nistru, precum și de statulul de garant și mediator în procesul de negociere”, se arată în declarația finală a congresului, convocat la inițiativa liderului Transnistriei, Vadim Krasnoselski.

Congresul a acuzat Moldova de „declanșarea unui război economic împotriva Transnistriei și de crearea intenționată a unor premise pentru un deficit bugetar de milioane de dolari”.

Potrivit delegaților la congres, „Chișinăul blochează în mod intenționat negocierile și evită dialogul politic la nivelul conducerilor superioare ale părților. Chișinăul a renunțat la punerea în practică a aproape tuturor acordurilor încheiate anterior cu Transnistria”.

„Asupra Transnistriei se exercită presiuni socio-economice, care vin în contradiție directă cu principiile și abordărilor europene în domeniul protecției drepturilor omului și a liberului schimb. (…) Moldova a adoptat o lege a separatismului, creând premise pentru urmărirea penală a practic fiecărui cetăţean al Transnistriei. Transnistrenii sunt supuși discriminării şi arbitrarului la trecerea graniței cu Moldova”, se arată în document.

Congresul a decis, de asemenea, să adopte un mesaj adresat Secretarului General al ONU, „cu rugămintea de a ține cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, de a pune capăt încălcărilor de către Chișinău a drepturilor și libertăților locuitorilor de pe Malul stâng al Nistrului și să nu permită provocări ce pot duce la o escaladare a stării de tensiune”.

Potrivit documentelor Congresului, Tiraspolul se va adresa inclusiv OSCE cu îndemnul de a „influența conducerea de la Chișinău cu scopul revenirii la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri internaționale”.

La rândul său, secretarul de presă al Guvernului Republicii Moldova, Daniel Vodă, a catalogat Congresul Deputaților de toate nivelurile din Transnistria drept un „eveniment de propagandă”. El a declarat că „nu există pericol de escaladare și destabilizare a situației din această regiune a Moldovei” în legătură cu desfășurarea congresului.

Comentarii ale deputaților și senatorilor Dumei de Stat ai Federației Ruse

Între timp, prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Aleksei Cepa, a spus că mesajul adresat de toți deputații din Transnistria parlamentarilor ruși presupune, în primul rând, ajutor economic. „Este vorba, în primul rând, despre acordarea de ajutor economic”, a spus Cepa pentru agenția Interfax.

El a menționat că nu este vorba despre acordarea de ajutor militar.

„Într-o oarecare măsură, suntem informați în legătură cu această situație. Cred că măsuri se iau și vor fi luate și în continuare”, a adăugat parlamentarul.

În opinia lui, „acest mesaj va contribui la luarea mai rapidă a deciziilor din partea noastră”.

La rândul său, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Vladimir Djabarov, a declarat pentru Interfax că senatorii vor analiza mesajul și se vor gând la variante de răspuns. În opinia politicianului, Consiliul Federației ar putea participa la acordarea de ajutor umanitar Transnistriei.

„Deocamdată, privesc acest lucru din punct de vedere umanitar, pentru că aspectul politic l-aș scoate, deocamdată, în afara parantezei”, a menționat el.

În orice caz, crede el, ajutor trebuie acordat, având mai ales în vedere faptul că în nerecunoscuta republică trăiesc în jur de 220.000 de cetățeni ai Rusiei.

„Trebuie să-i ajutăm pe acești cetățeni care pot fi supuși blocadei din partea Kievului și a Chișinăului. Cum să-i ajutăm, ne gândim. Sper că un astfel de mesaj, poate va fi și o declarație din partea noastră, o va trezi puțin la realitate pe președinta Moldovei, Maia Sandu, care promovează o evidentă politică antitransnistreană”, a spus Djabarov.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Rusia va ajuta cetățenii ruși din Transnistria, e clar. Kievul și Chișinăul vor să facă o blocadă a Transnistriei așa cum au făcut naziștii în Leningrad? Nici prin cap să nu le treacă așa ceva! Fătuca de la Chișinău se visează Ioana d’ Arc? Trebuie trezită la realitate. I se cam zgâlțâie calul și nu cred că Zelenki sau Ursula o vor ajuta. Penibilă ființă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875068