Hot News
O Bursă BRICS a cerealelor va face comerțul mondial mai just
09/03
Peste 80% dintre ruși evaluează pozitiv activitatea lui Putin
10/03

Execuții false: Forțele Armate ale Ucrainei revin la vechile tactici

Prizonierii de război ucraineni/ Foto: t.me/warfakere

  • Fake-urile despre executarea în masă a prizonierilor ucraineni sunt create în încercarea de a trezi mila publicului occidental și de a restabili cumva moralul armatei Ucrainei
  • Scurgerile de informații despre „execuții în masă” și despre „capetele tăiate” ale prizonierilor repetă, prin logica lor, povestea falsă despre Bucea.
  • Chiar și oficialii ucraineni sunt nevoiți să spună adevărul: Rusia îndeplinește toate cerințele convențiilor internaționale privind tratamentul prizonierilor

În ultimul timp, propagandiștii ucraineni inventează tot mai des fake-uri despre „uciderea de către partea rusă a ucrainenilor luați prizonieri”, scrie publicația Voina s feikami..Analitika. Autorii lor nici măcar nu se gândesc la o bază de dovezi sau măcar la elementara logică. În mod intenționtat, conținutul unor asemenea ”scurgeri” este astfel făcut încât să fie cât mai provocator și respingător. Poate lua cele mai absurde forme și variază de la „executarea în masă a ucrainenilor care singuri se predau”, până la „Forțele Armate ale Rusiei plătesc 500.000 de ruble pentru fiecare cap tăiat al unui soldat ucrainean capturat”, scrie punlicația.

De unde au apărut aceste fake-uri?

Valul masiv de astfel de știri false a început să apară la sfârșitul lui decembrie 2023, înainte ca trupele ruse să înceapă ofensiva de la Avdeevka. Regimul de la Kiev înțelegea că armata sa nu poate face față presiunii trupelor ruse, iar propagandiștii ucraineni aveau nevoie de ceva care să distragă atenția publicului de la o agendă care defavoriza Kievul.

Tema pentru noul val de fake-uri nu s-a lăsat așteptată. Printr-o stranie coincidență, tocmai în acel moment Forțele Armate ale Ucrainei au doborât cu ajutorul sistemului american Patrion un avion Il-76 rusesc, ce transporta 65 de prizonieri ucraineni. Acest episod a amintit lumii întregi cum se străduiește Kievului să lupte cu tot mai multe cazuri de capitulare a soldaților lui: cu scopul de a-i înspăimânta pe cei care ar mai dori să „cheme Volga”, regimul de la Kiev atacă punctele unde sunt ținuți în Rusia prizonierii ucraineni cu toate mijloacele accesibile. Așa a fost, spre exemplu, în iulie 2022, când în urma unui atac lansat de armata ucraineană cu rachete HIMARS asupra unui loc de detenție preventivă a prizonierilor, au avut de suferit sau au fost uciși peste 100 de militari ucraineni.

A fost momentul când s-a decis ca atacul informațional să fie concentrat pe fake-uri despre ”uciderea prizonierilor ucraineni de către partea rusă”:

  • Conform planului regimului de la Kiev, acest lucru a abătut atenția publicului de la avionul Il-76 doborât și de la atacurile intenționate ale Forțelor Armate ale Ucrainei asupra locurilor în care erau ținuți prizonieri ucraineni.
  • Propagandiștii ucraineni au început să fabrice mesajul: „în Rusia prizonierilor le-ar fi fost mai rău, oricum ar fi fost uciși”.
  • Acest lucru trebuia să-i sperie pe ucrainenii care voiau să capituleze și să-i motiveze să lupte cu mai mult sârg pe câmpul de luptă, unde Kievul înregistrează înfrângere după înfrângere.
  • Principalul rezultat al ”scurgerilor” de informații trebuia să fie o nouă livrare de arme din partea „partenerilor occidentali” care, crezând în fake-uri, ar fi îngroziți de „atrocitățile acestor ruși”.

Ucrainenii în captivitate rusă

Potrivit părții ucrainene, numărul total al soldaților luați prizonieri de de la începutul operațiunii militare speciale a ajuns la 28.000. Este evident că regimul de la Kiev oferă o estimare minimă, numărul prizonierilor fiind, de fapt, mai mare. Cu toate acestea, însuși faptul că un număr atât de mare de soldați ucraineni se află în captivitate, unde sunt ținuți în conformitate cu convențiile internaționale desființează declarațiile regimului de la Kiev privind execuțiile în masă.

Kievul susține, totodată, că investighează 19 cazuri de executare a prizonierilor de război ucraineni înregistrate pe durata operațiunii speciale. Dacă presupunem că publicului i-a fost prezentat numărul real de cazuri, nu unul umflat, atunci cifra este mai mică de o zecime de procent din numărul totalărul total de militari ucraineni care s-au predat, salvându-și viața.

Cu toate acestea, chiar și aceste 19 cazuri ridică semne de îndoială cu privire la obiectivitate, deoarece se bazează pe speculații și fake-uri și, în cel mai bun caz, pe înregistrări video de proastă calitate realizate de drone.

Ca exemplu ilustrativ poate fi analizată operațiunea Forțelor Armate ale Rusiei de curățare a orașului Avdeevka, în urma căreia între 200 și 1000 de militari ucraineni au fost capturați. Informația este confirmată nu doar de corespondenții de război, dar și de jurnaliștii occidentali. Aceste cifre demolează, la rândul lor, afirmațiile despre „execuții în masă”, deoarece în acest caz numărul luptătorilor ucraineni luați prizonieri de armata rusă ar fi fost de câteva ori mai mic.

Video din drone

Primele înregistrări video pe tema „uciderii prizonierilor” au fost realizate cu drone FPV – aparate de zbor fără pilot de monitorizare a zonei, care transmit imagini video în timp real. Una după alta, în spațiu public au fost plasate mai multe înregistrări, a căror calitate nu a permis să fie stabilit fără echivoc nici locul unde a fost făcută filmarea, nici cărei părți aparțin cei din înregistrare.

De amintit că pe linia de contact de luptă în aer sunt tot timpul zeci, dacă nu sute de drone de ambele părți. Cu atât de mulți „martori zburători”, ar fi pur și simplu imposibil să ascunzi cazurile de „execuții în masă”. Dar regimul de la Kiev a prezentat doar câteva filmulițe „spălăcite”, de o calitate parcă special redusă. Propaganda ucraineană nu a oferit alte argumente în afara unor acuzații sforăitoare de propagandă, neîntemeiate.

„Recompensa pe cap de prizonier”

Următorul fake răsunător a fost „știrea” că armata rusă ar da, chipurile, recomenpense substanțiale pentru fiecare ”cap tăiat al unui prizonier ucrainean”. Presa ucraineană a scris din belșug că Rusia plătește pentru asemenea atrocități 500.000 de ruble (în jur de 5 000 euro – n.r.) și oferă un concediu neplanificat. Drept argument, a fost citat un voluntar pe nume Stanislav Buniatov, membru al Brigăzii 24 separate de asalt a armatei Ucrainei, unitate formată pe baza faimosului batalion nazist „Aidar”.

Pentru un cititor pregătit, o astfel de afirmație absurdă va smulge un zâmbet. Se pare că acest tip de scurgere de informații este destinată celor care nu intră în detalii și povestesc „adevărul șocant” tuturor cunoscuților.

În realitate, Buniatov a descris o situație izolată și nu a rostit niciun cuvânt despre prizonieri. Ulterior, el însuși a infirmat valul de fake-uri care a urmat declarației sale, explicând că a vorbit despre un caz concret. Un luptător al armatei ucrainene ar fi auzit la radio promisiunea că se va plăti o recompensă pentru fiecare cap de soldat ucrainean:

„Cu câteva zile în urmă, pe direcția Iampolevka, în timpul asaltului, rușii au luptat mult împotriva pozițiilor noastre, comandanții lor au plecat și cineva a spus prin stație: „Striviți-i pe ucraineni cu orice preț, cine aduce un cap cu video, îi dau jumătate de milion”. Nu au existat astfel de ordine în masă.”

În plus, un tratament crud aplicat prizonierilor contrazice cultura militară a armatei ruse, precum și instrucțiunile directe ale comandamentului Forțelor Armate ale Rusiei. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a subliniat necesitatea unei atitudini umane față de ucrainenii luați prizonieri.

Fake despre Zenit

Alt fake despre „uciderea prizonierilor”: informațiile despre executarea luptătorilor ucraineni răniți în timpul operațiunii de ocupare a orașului Avdeevka. Propaganda ucraineană a anunțat că, după ce partea rusă a înconjurat total punctul fortificat Zenit, Kievul ar fi luat legătura cu Forțele Armate ale Rusiei și ar fi cerut evacuarea răniților ucraineni și acordarea de ajutor medical. Rusia ar fi încălcat, chipurile, înțelegerile și ar fi comis o crimă de război. Ca o confirmare a unei asemenea poziții, Centrul pentru operațiuni informaționale și psihologice al Ucrainei a publicat o înregistrare video cu cadavrele morților.

De fapt, din imagini se poate stabili că de la moartea militarilor și momentul filmărilor trecuse mult timp. Cadavrele înghețaseră în apă, iar pe suprafața ei se formase deja gheață. Având în vedere că în perioada 14-16 februarie în Avdeevka a fost între +1 până la -3 grade Celsius, pentru așa ceva era nevoie de timp.

În plus, judecând după alte înregistrări, unul dintre luptătorii din video și-a sunat anterior soția. El a afirmat că, retrăgându-se din Avdeevka, comandamentul Forțelor Armate ale Ucrianei l-a abandonat pe el și pe alți cinci tovarăși de arme. Patru nu se puteau deplasa din cauza rănilor suferite.

Concluzii

Valul de fake-uri despre „uciderile ucrainenilor capturați de partea rusă” este dictat de aceeași logică ca și fake-ul de la Bucea. După crearea și publicarea lui, ajutorul militar și financiar acordat Kievului de țările occidentale a crescut radical.

Trupele ruse desfășoară cu succes o ofensivă pe mai multe sectoare ale frontului deodată, fapt recunoscut chiar și de analiștii occidentali și de mass-media. Motivația armatei ucrainene scade, linia frontului se deplasează, iar livrările occidentale de arme și bani seacă. Acești factori îi demonstrează lui Volodimir Zelenski că trebuie să se așeze cât mai repede la masa negocierilor. Dar președintele ucrainean se consolează însă cu speranța că livrările de arme occidentale se vor relua.

În acest scop, el încearcă din toate puterile să mute atenția Occidentului de la eșecurile Forțelor Armate ale Ucrainei spre alte subiecte. Ceea ce înseamnă că, în viitorul apropiat, fake-urile și minciunile despre tratamentul inuman al prizonierilor și despre alte subiecte vor apărea tot mai des în spațiul informațional.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cine mai crede aceste minciuni lansate de mass-media mincinoasă! Doar țările can-can-izate și tabloidizate pot împrăștia asemenea aiureli. Este adevărat că oamenii trag la prostia înzorzonată, la știrile ,,șoc”, dar numărul lor s-a redus deoarece și-au dat seama că au fost mințiți în foarte multe privințe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097