Hot News
Răspunsul MAE rus la îndemnul ambasadorului israelian de a condamna atacul Iranului
15/04
Un dosar penal pentru finanțarea terorismului
16/04

La ONU, Rusia a cerut Israelului „să ia un exemplu” de la Iran și să renunțe la escaladare

Vasili Nebenzia/ Foto:: alekseygraf.livejournal.com

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a atras atenția, în cadru ședinței Consiliului de Securitate al ONU, că Iranul a declarat că nu dorește o escaladare pe mai departe a relațiilor cu Israelul. El a cerut Israelului să urmeze acest exemplu și a calificat poziția țărilor Occidentului drept ”o paradă a ipocriziei”, relatează Kommersant.

„Subliniem semnalul Teheranului privind nedorința de a merge în continuare pe o escaladare a acțiunilor militare cu Israelul. Cerem cu insistență Ierusalimului de Vest să urmeze acest exemplu și să renunțe la practica acțiunilor militare provocatoare în Orientul Mijlociu, sortite la riscuri și consecințe deosebit de periculoase pentru întreaga regiune, și așa destabilizată ca urmare a agravării confruntării palestino-israeliene”, a spus Nebenzia, al cărui discurs a fost publicat pe canalul de Telegram al reprezentanței permanente.

Ambasadorul rus a îndemnat toate părțile în conflict la reținere în „condițiile în care situația ”de pe teren” este încordată la limită în regiunea Orietului Mijlociu, iar riscurile extinderii conflictului până la o confruntare regională sunt evidente”. Moscova speră că statele din regiune vor rezolva toate problemele exclusiv prin mijloace politice și diplomatice.

Domnul Nebenzia a declarat că atacul Iranului a fost „o reacție de răspuns la inacțiunea rușinoasă a Consiliului de Securitate al ONU în privința atacului revoltător al Israelului asupra Damascului”. Diplomatul rus a atras atenția că, anterior în cadrul ședinței dedicate acestui atac, Statele Unite, Marea Britanie și Franța „au refuzat în esență să confirme că principiile de bază ale dreptului internațional privind inviolabilitatea obiectivelor diplomatice și consulare… se aplică în mod egal și la fel tuturor statelor.” „După cum se spune, rezultatul este evident”, a adăugat el.

Vasili Nebenzia a precizat că un atac asupra unei misiuni diplomatice constituie, conform dreptului internațional, un casus belli. În opinia diplomatului rus, dacă ar fi atacate misiuni occidentale, ”fără să stea prea mult pe gânduri, ele s-ar fi năpustit cu măsuri de răspuns și ar fi demonstrat, în această sală, că au dreptate”.

„Pentru că pentru voi toți, tot ceea ce vizează reprezentanțele occidentale și cetățenii occidentale este sfânt și trebuie apărat. Dar când vine vorba despre alte state, despre drepturle lor, inclusiv dreptul la autoapărare și drepturile cetățenilor lor, este altceva, cum vă place vouă să spuneți… Și iată cum astăzi, în Consiliul de Securitate s-a desfășurat o astfel de paradă de ipocrizie și standarde duble, la care nici nu îți vine să te uiți”, a spus ambasadorul Rusiei la ONU.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat în cadrul reuniunii că popoarele din Orientul Mijlociu se confruntă cu pericolul real al unui amplu conflict în regiune. El a amintit că a condamnat atât atacul israelian asupra consulatului iranian din Damasc, cât și lansarea de către Iran a sute de drone și rachete.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Iranul doar a atenționat Israelul asupra potențialului pe care îl deține. Că dacă ar fi vrut cu adevărat să atace Israelul, acum vorbeam de un conflict fără precedent în Orientul Mijlociu, poate chiar nuclear. De data aceasta Netanyahu a ținut cont de ceea ce i s-a transmis de la Washington. Un răspuns al Israelului nu ar fi fost susținut de SUA, acum în pragul alegerilor. Biden nu are nevoie de soldați americani morți, ci de voturi. Un alt interes al SUA este acela de a evita situația în care Iranul ar închide Strâmtoarea Hurmuz. Pe unde ar mai trece petrolierele, ce ar face SUA și Occidentul fără petrolul arab? Doar interese, nimic altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2847289