Hot News
China cere ONU să investigheze exploziile de la Nord Stream
28/04
Presa din India a observat ceva suspect cu Zalujnîi
28/04

Cei mai mari înotători ai lumii pregătesc un proces de milioane de dolari împotriva WADA

Foto: Getty Images

Înotătorii care au concurat la Jocurile Olimpice din 2020 au angajat consultări cu avocați și cu conducerile sportive ale țărilor lor în privința intentării unui proces de milioane de dolari împotriva Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), relatează pubicația The Times, citată de Gazeta.ru.

La rândul lui, cotidianul The New York Times menționează că este vorba inclusiv despre sportivii care, la respectivele Jocuri Olimpice au concurat cu înotătorii chinezi. Se precizează că înotătorii au obținut deja sprijin financiar în cazul unui asemenea demers în instanțele de judecată.

Joi, WADA a anunțat că l-a invitat pe procurorul independent Eric Cottier pentru a efectua o „verificare amănunțită” a activității pe care Agenția a depus-o în acest caz.

La finalul unei investigații comune realizate cu ARD, NYT a anunțat că, în ianuarie 2021, în probele prelevate de la sportivii chinezi a fost detectată trimetazidină, substanță din cauza căreia patinatoarea artistică rusă Kamila Valieva a fost privată, în decembrie 2021, de toate premiile câștigate.

Potrivit sursei, Agenția Chineză Antidoping (CHINADA) a efectuat o anchetă proprie, în urma căreia a ajuns la concluzia că substanța a ajuns în organismul sportivilor în mod neintenționat și în cantități nesemnificative. O anchetă comună efectuată de organizație și poliția chineză a demonstrat că la hotelul în care au fost cazați înotătorii chinezi au fost găsite urme ale substanței în bucătărie. Nu s-a putut stabili cum anume a ajuns acolo respectiva substanță. Autorii anchetei au acuzat WADA că ignoră datele avertizorilor, precum și de faptul că a dat dovadă de inconsecvență în investigarea diferitelor cazuri de dopaj. WADA nu a putut infirma versiunea părții chineze și nu i-a pedepsit pe sportivii cărora li s-a permis participarea la Jocurile de la Tokyo.

La Olimpiada din 2020, înotătorii chinezi au câștigat 6 medalii (3 de aur, 2 de argint și 1 de bronz) și au doborât și mai multe recorduri mondiale.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Îi roade invidia că înotătorii chinezi au câștigat 6 medalii? Se pot face acuzații false, se pot contamina intenționat anumite produse sau suplimente alimentare, așa cum a pățit și Simona Halep. Contaminarea nu înseamnă dopaj! Cei care au intentat proces WADA ar trebui să-și îndrepte atenția și eforturile spre următoarele Jocuri Olimpice de la Paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2855334