Hot News
Oncologul Pogrebniakov: Eficacitatea medicamentului rusesc împotriva cancerului atinge 100%
30/09
Sobianin, despre crearea, la Moscova, a unui ecosistem de inovare unic
30/09

Mult așteptata reunificare. Putin s-a adresat rușilor de ziua primirii noilor regiuni

Președintele Rusiei, Vladimir Putin/ Foto: kremlin.ru

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a felicitat, cu ocazia împlinirii unui an de la reunificarea cu Rusia a Republicilor Populare Donețk și Lugansk, a regiunilor Zaporojie și Herson, pe toți locuitorii țării cu acest ”eveniment definitoriu, cu adevărat istoric și hotărât de soartă”.

Mesajul șefului statului a fost publicat la miezul nopții, după ora Moscovei. Agenția TASS a selectat cele mai importante declarații din discursul președintelui.

Curaj și voință de fier

După cum consideră Putin, în urmă cu un an a fost făcută o alegere conștientă, mult așteptată, născută în chinuri și cu adevărat populară. Luând decizia de a reuni cu Rusia, locuitorii din Donbass „au dat dovadă de curaj și un caracter de neclintit”.

Kievul a declanșat împotriva lor un „război civil de mare amploare, teroare, blocadă”. A organizat „atacuri permanente și acțiuni punitive”. Dar „nimic și nimeni nu poate frânge voința a milioane de oameni, credința lor în adevăr și în dreptate istorică”.

Poporul din tot restul Rusiei „a susținut din toată inima alegerea fraților și surorilor lui”. Apărându-și compatrioții din Donbass și Novorossia, rușii luptă, în ultimă instanță, pentru patria lor, pentru suveranitatea ei, pentru valorile spirituale și unitatea ei, pentru victorie.

Președintele a adresat cuvinte deosebite de recunoștință locuitorilor noilor regiuni, care „au protejat și au transmis copiilor lor dragostea pentru Patrie”. Datorită lor, Rusia a devenit și mai puternică. „Suntem un singur popor și împreună vom trece peste toate, vom răspunde la orice provocări.”

Multă muncă și un viitor comun

Putin a subliniat că mai este mult de muncă și că vor trebui rezolvate probleme dificile. Va trebui pus în practică un amplu program de renaștere și de dezvoltare socială și economică a teritoriilor istorice ale Rusiei. Dar chiar și acum toate celelalte regiuni ajută Donbassul și Novorossia, construind un viitor comun.

Președintele consideră că recentele alegeri – în noile regiuni ale Rusiei ele s-au desfășurat pentru prima dată – constituie un pas important pentru consolidarea spațiului comun de stat, politic și juridic „La fel ca în urmă cu un an, la referendumuri istorice, oamenii și-au exprimat și confirmat din nou voința de a fi cu Rusia, și-au susținut compatrioții, pe cei care, prin muncă, prin fapte reale, și-au câștigat încrederea populară.”

Data memorabilă

Sâmbătă, întreaga țară marchează Ziua Reunificării Noilor Regiuni cu Rusia. Această dată memorabilă a fost stabilită recent printr-o lege specială. Va putea fi sărbătorită chiar la împlinirea unui an de la acele evenimente. În noile regiunile, 30 septembrie este zi nelucrătoare. Având în vedere că această dată pică într-o zi de sâmbătă, ziua liberă a fost mutată pentru luni.

În perioada 23-27 septembrie 2022, în Republicile Populare Donețk și Lugansk, precum și în regiunile Zaporojie și Herson s-au desfășurat referendumuri privind intrarea în componența Rusiei. Majoritatea covârșitoare a locuitorilor lor s-au pronunțat pentru un astfel de pas. Pe 30 septembrie, președintele Rusiei și șefii regiunilor au semnat tratate de reunificare a acestor teritorii cu Rusia. Pe 4 octombrie, Putin a aprobat legile privind ratificarea tratatelor.

Integrarea noilor regiuni se derulează treptat. Până la 1 ianuarie 2026, în noile teritorii funcționează o perioadă de tranziție. Treptat, DNR, LNR, regiunile Zaporojie și Herson sunt conectate la sistemele economice, juridice și de altă natură ale Rusiei. În același timp, încă de acum, locuitorii lor beneficiază de toate garanțiile și facilitățile sociale care se aplică celorlalți ruși.

Numele noilor regiuni au fost înscrise în Constituția Rusiei, iar numărul total al subiecțelor Federației Ruse a crescut de la 85 la 89. DNR și LNR au intrat în Rusia în cadrul teritoriilor existente în 2014 și consfințite în constituțiile lor. În același timp, după cum s-a subliniat la Kremlin, unele teritorii mai trebuie încă eliberate. Până acum, o parte din regiunile Zaporojie și Herson este ocupată de Kiev.

Pe teritoriul controlat de Ucraina rămâne inclusiv orașul Zaporojie. Capitala regiunii Zaporojie a devenit orașul Melitopol. Partea de pe malul drept al regiunii Herson, unde este situat centrul regional, rămâne, de asemenea, sub ocupația Forțelor Armate ale Ucrainei. Localitatea Ghenicesk, unde se află principalele organe ale puterii, a fost aleasă drept capitală temporară a regiunii.

În urmă cu aproximativ un an, locuitorii de pe malul drept al Niprului au fost evacuați în masă din cauza pericolului de inundați în cazul în care armata ucraineană ar fi atacat Hidrocentrala Kahovka. În vara anului 2023, Forțele Armate ale Ucrainei chiar au tras asupra Centralei Hidroelectrice. A început revărsara necontrolată a apei. În Novaia Kakhovka, oraș situat în aproapiere – nivelul acesteia a atins 12 metri. Din cauza inundațiilor au murit 57 de oameni, 175 fiind spitalizați.

Să punem capăt războiului

După cum a menționat Putin, Donbassul traversează acum o perioadă complexă de dezvoltare în contextul operațiunilor militare. Șeful statului a precizat că, în această situație, pașii Rusiei „sunt dictați de un singur lucru – să se pună capăt războiului, declanșat în Ucraina de Occident și de sateliții lui împotriva oamenilor care trăiesc în Donbass”.

Președintele Federației Ruse a amintit că regimul de la Kiev a fost cel care „a început ostilitățile militare în 2014, folosind împotriva populației civile aviație, tancuri și artilerie”. Iar Rusia, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, a avut dreptul „de a le oferi ajutor, invocând clauza de autoapărare”.

Putin a atras atenția asupra faptului că oamenii din noile regiuni se simt parte a poporului rus. „Iar datoria noastră și a dumeavoastră este de a ne ridica în apărarea lor”, este convins șeful statului.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Felicitări Rusiei pentru Donețk și Lugansk! Aștept eliberarea completă a regiunilor Zaporojie și Herson. Doar unită Rusia poate face față hienelor din Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875054