Hot News
Patrușev: A fost confirmată legătura dintre teroriștii de la Crocus și Kiev
17/04
Tokaev: Lupta împotriva limbii ruse, o tâmpenie
17/04

Presa: Rusia va fi invitată la aniversarea jubiliară a Debarcării din Normandia

Debarcarea trupelor Diviziei 1 Infanterie americane. Plaja Omaha. Dimineața zilei de 6 iunie 1944/ Foto de arhivă

Franța intenționează să invite Rusia la festivitățile dedicate împlinirii a 80 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia, pe 6 iunie 1944, a anunțat postul de radio Europe 1, relatează RIA Novosti.

Potrivit sursei citate, dacă Moscova va accepta invitația Palatului Elysee, delegația rusă va participa la ceremonia din iunie. Potrivit mass-media, chiar și în actuala situație geopolitică fără prezența Rusiei este greu de imaginat asemenea festivității.

„Deși nu a participat direct la debarcarea din 6 iunie, Uniunea Sovietică a făcut posibil acest lucru aducând cel mai mare sacrificiu pe durata celui de-al Doilea Război Mondial: aproape 27 de milioane de cetățeni sovietici au murit în lupta împotriva Germaniei”, spun autorii emisiunii.

Postul de radio susține că decizia poate fi anunțată de președintele Franței, Emmanuel Macron. Marți, el a vizita departamentul Drôme, din sud-estul țării, pentru a comemora detașamentul de partizani antifasciști, înființat în vara anului 1944 pe platoul Vercors de la poalele Alpilor.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Macron a admis că președintele Vladimir Putin ar putea fi invitat la festivitățile prilejuite de a 80-a aniversare de la debarcarea aliaților în Normandia dacă situația din Ucraina se va schimba.

După cum a menționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Moscova nu a primit încă invitații oficiale din partea Parisului. .

Debarcarea din Normandia

În iunie 1944, ca urmare a debarcării trupelor anglo-americane în Normandia, s-a reușit deschiderea unui al doilea front (Operațiunea Overlord). Deși acest pas a jucat un rol important în victoria comună a țărilor coaliției antihitleriste asupra Germaniei și a sateliților săi, principalul front al celui de-al Doilea Război Mondial a continuat să fie cel sovieto-german, unde erau concentrate principalele forțe ale inamicului.

Potrivit multor istorici, aliații au amânat înadins deschiderea unui al doilea front și, într-un final, au lansat Operațiunea Overlord abia în iunie 1944, pe fondul ofensivei de succes a Armatei Roșii pe direcția sovieto-germană.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Franța joacă la două capete. Macron a devenit cel mai vocal anti-Rusia, deși înainte cocheta pe lângă Putin. Importă energie rusească, dar interzice sportivilor ruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris sub steagul Rusiei. Vrea să trimită trupe franceze în Ucraina să lupte împotriva Rusiei. Acum intenționează să trimită invitație Rusiei la festivitățile dedicate împlinirii a 80 de ani de la debarcarea aliaților în Normandia, dar încă n-a trimis. Președintele Putin nu va fi invitat, deși, cu siguranță, nu s-ar duce. Cred că are altceva mai bun de făcut. Dacă delegația din Rusia va participa la acest eveniment, este obligată să spună că nu reprezintă Rusia, așa cum sunt obligați sportivii ruși? Sau va fi izolată de ceilalți invitați? Păi, nu-i este rușine acestui ipocrit de Macron? Zecile de milioane de soldați ruși care au murit pentru a salva lumea de naziști nu-i spune nimic? Fără jertfa lor acum Macron s-ar numi Fritz și ar vorbi germana. Mă întreb uneori dacă jertfa atâtor ruși ca să scape Europa de naziști a meritat? A durat luni de zile până când Aliații au debarcat în iunie 1944 în Normandia. Ei spun (SUA, Marea Britanie și Canada) că nu au ajuns la nici un consens legat de elaborarea unei strategii. S-au tot gândit și au făcut planuri cum să debarce, dar să nu aibă victime deloc. În timpul ăsta mureau ruși. Au amânat intenționat că, în opinia lor, soldații ruși morți nu sunt atât de importanți cum sunt ai lor. Aceeași opinie o au și astăzi. Niște ipocriți și vicleni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2857197