Hot News
Zaharova: Ambasadorii „neprieteni” nu sunt lăsați să se ocupe de activități subversive
09/05
Într-un singur pantof: Așa a mărșăluit, la Perm, o tânără la Parada Victoriei
10/05

Interviul acordat de Serghei Lavrov postul TV bosniaco-sârb „ATV” (Moscova, 5 mai 2024)

Serghei Lavrov/ Foto: gazeta.ru

Principalele idei dezvoltate:

  • Nu vom participa la niciun eveniment care promovează, într-un fel sau altul, „formula păcii” a lui Zelenski. Suntem serios deschiși la negocieri bazate pe realitate.
  • Știu <…> ce pretenții au francezii pentru rolul lor în Europa și în lume. Nu exclud că această rusofobie „de peșteră” respirată acum de Macron este necesară în încercarea de a deveni lider în Europa.
  • Scopul [Occidentului] este de a-i frânge pe sârbii. <…> Sârbii sunt prea emancipați, prea independenți în acțiunile lor, nu se supun cerințelor de aderare la sancțiunile împotriva Rusiei.
  • În ceea ce privește Kosovo, toată lumea știe că este un teritoriu al fărădelegii totale. Dar colegii noștri occidentali spun, fără să roșească, că este aproape o „torță” a democrației. Niciodată nu a existat acolo vreo democrație.
  • Occidentul <…> încearcă acum să mobilizeze o coaliție anti-rusă, anti-chineză. Cea anti-rusă este un obiectiv imediat. Pe cea anti-chineză abia încep să o ”încropească” în ajunul acelei perioade în care China va deveni principala amenințare (cum o numesc ei).
  • Relațiile dintre Rusia și China sunt considerabil mai strânse, mai puternice, mai de încredere decât blocurile militare din secolul trecut. <…> Dacă nu ar fi existat această ”conexiune” ruso-chineză, ar fi fost mult mai rău pe arena internațională. Înainte de toate pentru că Occidentul ar fi simțit totala lui impunitate și fără de judecată.
  • Problemele economice care s-au prăvălit acum peste Europa deoarece SUA o folosesc în primul rând pentru susținerea Ucrainei <…> sunt monstruoase. Toți prezic deja apusul Germaniei ca miracol industrial. Dar acest „miracol” s-a bazat pe gazul rusesc prin conducte, ieftin și de încredere.
  • Americanii au distrus întregul sistem de control al armelor, nu au putut munci în mod cinstit în sfera umanitară și economică. Pentru noi, modelul de securitate euro-atlantic s-a discreditat și a eșuat. Acum vorbim despre faptul că securitatea trebuie construită la scară eurasiatică, pe continentul eurasiatic.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Un mare diplomat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2858897