Hot News
Matvienko și Volodin, despre rezoluția APCE privind ”decolonizarea Rusiei”
28/04
MAE rus a răspuns la acuzațiile Ucrainei legate de Bucea
29/04

Vizita lui Blinken a dezvăluit slăbiciunea SUA în fața Chinei

Foto: news.myseldom.com

Nici un înalt oficial chinez nu a venit la aeroport pentru a-l conduce pe Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, care și-a încheiat fără glorie vizita în China, relatează publicația Vzgliad.

Potrivit ministerului chinez de Externe, părțile „au ajuns la un consens pe cinci puncte”. Printre acestea figurează angajamentul de a depune eforturi susținute pentru îmbunătățirea relațiilor, de a continua să comunice, de a extinde schimburile culturale și de a întări legăturile între trimișii speciali ai celor două țări.

În traducere din limbaj diplomatic acest lucru înseamnă că Washingtonul și Beijingul nu au convenit practic nimic serios.

Blinken a cerut Beijingului să înceteze să mai ajute Moscova. Nu s-a anunțat ce anume i-a răspuns concret tovarășul Xi, dar la finalul întrevederilor cu partenerii chinezi, Secretarul de Stat a declarat că, ”dacă Beijinul nu adoptă măsuri în vederea rezolvării acestei probleme, o va face Washingtonul”.

Totuși, pe calea punerii în aplicare a amenințărilor împotriva Chinei – inclusiv a sancțiunilor -, Statele Unite se confruntă cu cel puțin trei probleme.

– Să ameninți China cu sancțiuni economice este periculos chiar pentru Statele Unite. Economiile celor două țări sunt strâns legate între ele, iar chinezii sunt cel mai mare deținător al datoriilor americane. Încercările de a începe războaie comerciale cu Beijingul au dus de obicei doar la probleme, nu la soluții.

– Nu este deloc în avantajul lui Biden să aibă probleme economice în următoarele șase luni – când în SUA se desfășoară campania electorală. Sondajele arată că candidații republicani și democrați sunt aproape la egalitate, iar electoratul american se concentrează întotdeauna în primul rând pe economie în preferințele sale electorale. Și dacă, din cauza rupturii legăturilor cu China, în Statele Unite se produce o criză economică, alegătorul nu-l va ierta pe Biden pentru acest lucru.

– Pentru Xi, atât Blinken, cât și Biden sunt niște ”rațe șchioape”, cu care este inutil să închei vreun acord pe termen lung. Spre deosebire, de exemplu, de Vladimir Putin, care tocmai a fost reales pentru un alt mandat și va veni în curând la Beijing cu o vizită. Și care, desigur, va fi întâmpinat cu tot respectul de rigoare.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Blinken s-a dus în China ca să aibă de unde veni. A crezut că președintele Xi stă în poziție de drepți, ascultând toate prostiile unui american trimis de Biden? De multe ori Biden l-a numit ,,dictator” pe Xi, așa cum i-a adresat cuvinte jignitoare și președintelui Putin. Alianța dintre Rusia și China sperie și nemulțumește SUA. A fost trimis Blinken să-i ceară lui Xi îndepărtarea de Putin și să amenințe China cu sancțiuni. O greșeală fatală! Înainte de a-l trimite înapoi în America, președintele Xi i-a spus lui Blinken: ,,Țările noastre ar trebui să fie fidele cuvintelor lor. Ar trebui să ne ajutăm unii pe alții, nu să ne facem rău unii altora.” Mai pe scurt, SUA ar trebui să-și respecte cuvântul în loc să spună un lucru și să facă altul și să nu trateze Beijingul ca pe un inamic. Cam greu pentru SUA, dacă nu chiar imposibil. Eforturile americane în ceea ce privește alianța cu Japonia și Filipine în Marea Chinei de Sud și de Est, pachetul de asistență militară pentru Taiwan și limintarea accesului Chinei la tehnologie și semiconductori avansați, bineînțeles că a supărat autoritățile chineze. Președintele chinez a mai adăugat, în convorbirea avută cu Blinken că: ,,Deși a existat comunicare în anumite domenii, cu câteva progrese pozitive înregistrate, încă există multe întrebări care trebuie soluționate și există loc de îmbunătățiri.” Blinken s-a întâlnit și cu omologul său chinez, Wang Yi, căruia i-a transmis că SUA caută ,,să gestioneze responsabil concurența.” La faza cu ,,responsabil” mă cam îndoiesc, iar de căutat nu știu unde caută, că niciodată nu găsesc ceea ce trebuie. Relațiile dintre China și SUA, în ceea ce privește politica internațională, indică o prăbușire. Oricum, scopul vizitei lui Blinken în China rămâne un subiect de discuții, astfel că ar trebui urmărite cu atenție discursurile ulterioare ale reprezentanților chinezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2856758