Hot News
Orban: Ucraina nu mai este un stat suveran
18/04
Șefa BCE a condamnat SUA pentru dorința lor de a lua activele rusești
18/04

Germania nu vrea ca Rusia să participe la ceremonia dedicată eliberării lagărului Buchenwald

Foto: Getty Images

Germania a adus la cunoștința Rusiei că participarea ei la evenimentele dedicate împlinirii a 79 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărele de concentrare nu este dorită, a anunțat Maria Zaharova. MAE rus a catalogat acest pas al părții germane drept ”un atac provocator”, scrie RBC.

Ambasada Rusiei la Berlin a primit o notificare potrivit căreia este indezirabilă participarea reprezentanților ruși la evenimentele funerare dedicate împlinirii a 79 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărele de concentrare, a anunțat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, la o conferință de presă.

MAE a definit demersul părții germane drept un ”atac provocator”. În opinia instituției, se distruge, astfel, de către oficialii de la Berlin ”memoria istorică și adevărul despre al Doilea Război Mondial”.

Potrivit Mariei Zaharova, Germania încă nu a răspuns la nota trimisă de Rusia prin care solicită să fie recunoscute drept act de genocid crimele comise de naziști pe teritoriul Uniunii Sovietice în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Reprezentanta oficială a MAE rus a mai declarat că Moscova va încerca să obțină din partea Berlinului plăți umanitare pentru supraviețuitorii blocadei Leningradului.

În martie, Ambasada Rusiei în Germania a transmis Berlinului o notă prin care cere ca blocada Leningradului să fie recunoscută ca genocid.

Ministerul rus de Externe a prezentat date ale Procuraturii Generale, potrivit cărora în timpul ocupației germane din iulie 1941 până în august 1944, aproape 14 milioane de cetățeni ai URSS au murit de mâna naziștilor, au fost luați cu forța în Germania sau au murit de foame.

În octombrie 2022, un tribunal din Sankt Petersburg a recunoscut blocada Leningradului ca genocid. După cum a declarat procurorul orașului, numărul leningrădenilor care și-au pierdut viața se ridică la 1,093 milioane de oameni, jumătate din ei fiind, la acel moment, orașeni.

Ziua Internațională a Eliberării Prizonierilor din Lagărele de Concentrare Naziste este marcată anual în întreaga lume pe 11 aprilie. În acea zi din 1945, prizonierii din Buchenwald s-au revoltat împotriva armatei, au luat lagărul sub controlul lor până la venirea trupelor aliate. Lagărul de concentrare a fost înființat în vara anului 1937. Aproximativ 250.000 de prizonieri au trecut pe acolo, peste 56.000 au murit.

În martie 2022, administrația complexelor memoriale Buchenwald și Dora-Mittelbau a refuzat să permită oficialilor ruși și belorusi să participe la ceremonia de eliberare a lagărelor. Nici în 2023 Moscova nu a primit o invitație oficială la eveniment, a anunțat Andrei Dronov, consulul general al Rusiei la Leipzig.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Inițial, Buchenwald a fost un lagăr de prizioneri politici, dar apoi acolo au fost închiși evrei, infractori, sectanți, romi, persoane considerate ,,antisociale”. Nu a fost un lagăr de exterminare clasic, precum Auschwitz-Birkenau, ci un lagăr de muncă pus în slujba industriei de armament. În lagărul de la Buchenwald erau, în special, deținuți politici din țări diferite, printre care Rusia, Polonia, Franța, Germania, Austria, Italia. Mulți prizonieri au murit din cauza muncii, a inaniției și a torturii. La începutul lui aprilie 1945, prizonierii care au reușit să se opună trupelor SS și să amâne deportările în alte lagăre, au pus mâna pe armele soldaților germani și s-au eliberat singuri. Când trupele americane au ajuns în lagăr, prizonierii erau liberi. Așa că, este total greșit să se atribuie americanilor eliberarea prizonierilor din lagărul Buchenwald. Americanii au sosit ,,la spartul târgului”, așa cum fac ei de obicei. În acest lagăr au murit și ruși. Rusiei nu i se permite să-și comemoreze morții, ceea ce este revoltător. Nemernicii au început să facă diferență și între cei morți? Vor aduce un omagiu ,,eroilor” americani care au sosit la porțile lagărului după ce acesta a fost eliberat de către prizonieri? Toți cei prezenți la comemorare, în special Scholtz, să nu uite că foarte multe lagăre de concentrare naziste au fost eliberate cu ajutorul rușilor. Să cerceteze arhivele și să ia aminte că soldații ruși s-au jertfit de bună voie aruncându-se în gardurile electrificate pentru a le face inutile, astfel ca trupele aliate să poată intra în lagăr, iar cu trupurile lor au format mici poduri pentru ca tot aliații să poată trece peste tranșeele adânci săpate în jurul lagărelor. S-au jertfit atunci pentru ca acum alții să fie cinstiți ca eroi. Voi, cei care vă adunați să comemorați selectiv victimele, voi cei care ignorați și nu dați doi bani pe suferințele și jertfele altora, voi, oare mai sunteți oameni? În aprilie 2005, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la eliberarea lagărului de la Buchenwald, cancelarul german Gerard Schröder a declarat: ,,Nu putem schimba trecutul și nici nu putem repara greșelile făcute, însă putem învăța din cel mai întunecat capitol al istoriei noastre.” Domnule Schröder, din păcate Germania nu a învățat nimic din toate acestea. Dacă veți fi de față la comemorare, amintiți-vă ce ați spus și gândiți-vă dacă aceasta este o comemorare sau doar o adunare anti-rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2848934