Hot News
Germania nu vrea ca Rusia să participe la ceremonia dedicată eliberării lagărului Buchenwald
18/04
MAE rus, despre încercarea de a „anula” cultura rusă în România
19/04

Șefa BCE a condamnat SUA pentru dorința lor de a lua activele rusești

Christine Lagrande/ Foto: site-ul oficial al Parlamentului European

Confiscarea activelor rusești în favoarea Ucrainei ar putea duce la o încălcare a dreptului internațional, a apreciat președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, relatează URA.ru, precizând că inițiator al deciziei de confiscare este Washingtonul.

„Trecerea de la înghețarea bunurilor la confiscarea lor, cu folosirea lor ulterioară după bunul plac este ceva ce trebuie tratat cu multă atenție. <…> Acțiuni neglijente pot deveni motiv de încălcare a ordinii internaționale”, a spus Christine Lagarde, citată de Financial Times.

În același timp, șefa Băncii Centrale Europene a subliniat că Occidentul și Statele Unite se doresc să protejeze dreptul internațional și vor ca și Rusia să-l respecte. Totuși, inițiativa de direcționare a activelor Rusiei în favoarea Kievului a venit tocmai din SUA.

În prezent, o rezoluție privind înghețara activelor Rusiei în favoarea Ucrainei se află în analiza Comitetului Reprezentanților Permanenți ai statelor membre UE. În același timp, China, Arabia Saudită și Indonezia se pronunță împotriva confiscării activelor. În SUA confiscarea a fost definită drept ”poezie pură”.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    Cel care insistă pentru confiscarea activelor rusești și oferirea lor Ucrainei este, bineînțeles, Washingtonul. Această idee este respinsă de oficialii europeni pentru că acest fapt încalcă legislația internațională, dar și va destabiliza piețele financiare. Nu știu care din aceste două motive îi împiedică mai mult să se atingă de activele rusești, dar tind să cred că se tem de o destabilizare a pieței financiare nu de încălcarea legislației. Ei mereu încalcă legile, dar ideea că ar avea de pierdut din punct de vedere financiar îi determină să fie mai prudenți. UE ar dori să ajute Kievul oferindu-i profiturile generate de active, dar nu cred că este de ajuns pentru sacul fără fund ucrainean. Grupul G7 nu a ajuns la un consens privind modul de folosire a activelor rusești în valoare de 260 miliarde de euro, blocate de Occident. Jeremy Hunt, ministrul britanic al Finanțelor, a salutat propunerea Statelor Unite (se putea altfel?), dar a subliniat că orice active trebuie să se încadreze în legislația internațională. Cred că decizia va fi luată de la Washington, indiferent ce cred BCE sau UE. Însă acestea ar trebui să ia foarte în serios avertizarea purtătorului de cuvânt a Kremlinului, Dmitri Peskov: ,,Sigur că vom folosi toate mecanismele juridice posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2848768